Analisis Koloni Bakteri pada Berbagai Sumber Air Minum

Wahyu Irawati, Jessica Marcellie, Andreas Valiant Suhartono, Eunike Bunga Marvella

Abstract


Drinking water is a fundamental necessity for human survival. In an era of advancing technology and busy lifestyles, bottled water, refillable water, and the use of water dispensers have become convenient choices. However, safe drinking water must be free from bacterial contaminants and chemicals. This research aims to analyze bacterial colonies from various sources of drinking water, such as bottled gallon water, hot water dispensers, and coldwater dispensers. The research results reveal that cold water dispensers have the highest number of bacterial colonies, totaling 1702, while hot water dispensers and gallon water contain only 2 and 13 bacterial colonies, respectively. Characteristics of the bacterial colonies in all samples include a yellow color, irregular margins, round shape, flat surface, and a hazy optical appearance. Additionally, Gram staining results indicate that the majority of bacterial isolates are Gram-negative, accounting for 76.92%. Factors influencing bacterial growth in drinking water from dispensers include insufficient cleanliness and inadequate sterilization during the installation of gallon water on the dispenser.

Keywords


Colonies; Bacterial isolates; Morphology; Dispenser; Gallon water

Full Text:

PDF

References


Abrar, M. (2013). Pengembangan Model Untuk Memprediksi Pengaruh Suhu Penyimpanan Terhadap Laju Pertumbuhan Bakteri Pada Susu Segar. Jurnal medika Veterinaria, 7 (2): 109-112.

Adnyana, G. A. B. S., Gunam, I. B., & Anggreni, A. A. M. D. (2016). Penentuan Suhu dan Sumber Karbon Terbaik Pada Pertumbuhan Isolat Sbj8 Dalam Biodesulfurisasi Dibenzotiofena, J. Rekayasa Dan Manaj. Agroindustri, 4(4): 43-48.

Alang, H. (2014). Analisis Coliform Kualitas Air Galon Berdasarkan Lama Penyimpanannya. Biotek, 2(1), 43–50.

Amelia, E. K., Saula, L. S., & Kasasiah, A. (2022). Perbandingan Uji Daya Hambat Ekstrak Daun Kemangi (Ocimum sanctum) dan Daun Sambiloto (Andrographis paniculata) Terhadap Pertumbuhan Escherichia coli. Journal of Pharmaceutical And Sciences, 5(2), 286-293.

Anindita, N. S., Anwar, M., Widodo, T., & Taufiq, T. (2017). Ketahanan Isolat Bakteri Asal Feses Bayi Terhadap Variasi Suhu dan Ph. Proceeding Ealt Arcitecture, 1 (1): 163-169.

Anisafitri, J., Khairuddin, K., & Rasmi, D. A. C. (2020). Analisis Total Bakteri Coliform Sebagai Indikator Pencemaran Air Pada Sungai Unus Lombok. Jurnal Pijar Mipa, 15 (3): 266–272. Https://Doi.Org/10.29303/Jpm.V15i3.1622

Chudlori, B., Kuswandi, M., & Indrayudha, P. (2012). Pola Kuman dan Resistensinya Terhadap Antibiotika dari Spesimen Pus di RSUD Dr. Moewardi Tahun 2012. PHARMACON, 13 (2): 70-76.

Damayanti, E. (2022). Isolasi Antimikroba Baru dari Bakteri Tanah. Doctoral dissertation. Universitas Hasanuddin.

Ekaputri, V. Y. (2018). Isolasi Dan Uji Potensi Bakteri Rhizosfer dan Endofit Sorgum (Sorghum Bicolor) Sebagai Agen Plant Growth Promoting (Pgp). Doctoral Dissertation. Universitas Brawijaya.

Fatiatun, F., Pratiwi, A. D., Wirdati, A. C., & Avifatun, N. (2022). Penerapan Termodinamika Heating dan Colling Pada Dispenser. Jurnal Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat Unsiq. 9 (2): 146–150. Https://Doi.Org/10.32699/Ppkm.V9i2.2658

Hasanah, H., Pitriani, P., & Nurdin, N. (2021). Analisis Bakteriologis Air Minum Isi Ulang di Kecamatan Ratolindo, Kabupaten Tojo Una-Una. Preventif: Jurnal Kesehatan Masyarakat. 12 (2): 400. Https://Doi.Org/10.22487/Preventif.V12i2.452

Harahap, P., & Adam, M. (2021). Efisiensi Daya Listrik Pada Dispenser Dengan Jenis Merk yang Berbeda Menggunakan Inverator. Jurnal Resistor (Elektronika Kendali Telekomunikasi Tenaga Listrik Komputer). 4 (1): 37-42.

Hartini, H. (2020). Edukasi Pola Makan Sehat dan Air Minum Berkualitas Pada Siswa SMKF Ikasari Pekanbaru. Humanism: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2).

Hidayatika, Z. (2017). Analisis Kondisi Galon dan Kondisi Dispenser Serta Perilaku Konsumen Terhadap Keberadaan Bakteri Escherechia Coli Pada Air Minum Dalam Kemasan (Amdk) Galon. Skripsi. Universitas Sumatera Utara.

Jonanda, H. O., Djamal, A., & Yulistini. (2016). Identifikasi Bakteri Coliform Pada Kontak Permukaan Galon Air Minum Isi Ulang Distribusi Akhir di Kecamatan Bungus. Jurnal Kesehatan Andalas. 5 (2): 421-424.

Kamarga, H., & Rachman, V. S. (2022). Perancangan Kampanye Pentingnya Air Mineral Terhadap Karyawan Kantor Berusia Muda di Jakarta Dalam Bentuk Animasi. Jurnal Desain Komunikasi Visual. 2(1): 17–21.

Kandou, F. F., & Pandiangan, D. (2018). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Metanol Tumbuhan Paku Diantum Capillus-Veneris dan Asplenium Nidus Terhadap Bakteri Gram Negatif Escherichia Coli dengan Metode Difusi Agar. Jurnal Mipa Unsrat Online. 7 (1): 25-28.

Krisno, W., Nursahidin, R., Sitorus, R. Y., Ananda, F. R., & Guskarnali, G. (2021). Penentuan Kualitas Air Minum Dalam Kemasan Ditinjau Dari Parameter Nilai Ph Dan Tds. In Proceedings Of National Colloquium Research And Community Service (Vol. 5, pp. 188-190).

Maida, S., & Lestari, K. P. (2019). Aktivitas Antibakteri Amoksilin Terhadap Bakteri Gram Positif dan Bakteri Gram Negatif. Jurnal Pijar Mipa. 14 (3): 189-191.

Megido, A., & Ariyanto, E. (2016). Sistem kontrol suhu air menggunakan pengendali pid. dan volume air pada tangki pemanas air berbasis arduino uno. Gema Teknologi, 18(4), 21-28.

Mairizki, F. (2017). Analisa Kualitas Air Minum Isi Ulang di Sekitar Kampus Universitas Islam Riau. Jurnal Katalisator. 2 (1): 9. Https://Doi.Org/10.22216/Jk.V2i1.1585

Musli, V., & de Fretes, R. (2016). Analisis Kesesuaian Parameter Kualitas Air Minum Dalam Kemasan yang Dijual di Kota Ambon dengan Standar Nasional Indonesia (SNI). Arika. 10 (1): 57-74.

Natsir, M. F., & La Ane, R. (2019). Analisis Mikroorganisme Air Minum Isi Ulang Pada Dispenser di Rsud Dr. M. Haulussy Kota Ambon. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan. 1 (3): 1-14.

Priambodo, S. R., & Nurhasana, R. (2021). Kualitas Air Minum Layak Fisik Rumah Tangga di Wilayah Jabodetabek. Nusantara: Jurnal Ilmu Pengetahuan Sosial. 8 (8): 2664- 2679.

Rahayu, S. A., & Gumilar, M. H. (2017). Uji Cemaran Air Minum Masyarakat Sekitar Margahayu Raya Bandung dengan Identifikasi Bakteri Escherichia Coli. Jurnal Ijpst. 4 (2): 50-56.

Rosita, N. (2014). Analisis Kualitas Air Minum Isi Ulang Beberapa Depot Air Minum Isi Ulang (Damiu) di Tangerang Selatan. Jurnal Kimia Valensi. 4 (2): 134-141.

Rosmania, R., & Yanti, F. (2020). Perhitungan Jumlah Bakteri di Laboratorium Mikrobiologi Menggunakan Pengembangan Metode Spektrofotometri. Jurnal Penelitian Sains. 22 (2): 76-86.

Rumondor, P. P., Porotu’o, J., & Waworuntu, O. (2014). Identifikasi bakteri pada depot air minum isi ulang di Kota Manado. eBiomedik, 2(2).

Sukertiasih, N. K., Megawati, F., Meriyani, H., & Sanjaya, D. A. (2021). Studi Retrospektif Gambaran Resistensi Bakteri Terhadap Antibiotik. Jurnal Ilmiah Medicamento. 7 (2): 108–111.

Waliulu, K. T., Natsir, M., & Ruslan, R. (2018). Analisis Mikroorganisme Air Minum Isi Ulang Pada Dispenser di Rsud Dr. M. Haulussy Kota Ambon. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan. 1 (14).




DOI: https://doi.org/10.31289/jibioma.v5i2.2322

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Jurnal Ilmiah Biologi UMA (JIBIOMA)

Fakultas Biologi
Universitas Medan Area
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License