Analisis Permintaan dan Elastisitas Daging Sapi pada Tingkat Rumah Tangga

Muhammad Chalidin, Zulkarnain Lubis, Mitra Musika Lubis

Abstract


This study aims to determine the level of beef demand, the factors that affect beef demand and measure and identify the role of the elasticity of factors that affect beef demand. Sampling is done by simple random sampling. The data analysis method used is qualitative (descriptive) and quantitative analysis. The results showed that the demand for beef at the household level in Sei Sikambing B village, the average beef consumption was 2.2 kg / month. Simultaneously the test results show that the variable beef prices, fish prices, chicken meat prices, egg prices, the level of household income, the number of family members, and taste have a real impact on the amount of beef demand at a 95% confidence level. On the price of partial fish, the price of chicken cuts, the level of household income and tastes significantly influence the demand for beef at a 95% confidence level, while the variable beef prices, egg prices, and the number of family members do not significantly influence the demand for beef meat at the level 95% confidence. From the estimation that the determination value (R2) of 67.8% variation of the seven variables can explain the amount of beef demand, while the remaining 32.2% is influenced by other variables. Beef demand is not elastic to changes in beef prices.


Keywords: Demand, Elasticity, Price, Beef, Income


Keywords


Demand, Elasticity, Price, Beef, Income

Full Text:

PDF

References


Adriani, M. & Wirjatmadi, B. (2012). Pengantar Gizi Masyarakat. Jakarta: Kencana.

Anggraeni, R. D. (2008). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Keputusan Konsumen Menggunakan Pilihan Jasa Lembaga Pembiayaan. Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor

Azzaino, Z. (1983). Pengantar Tataniaga Pertanian. Jurusan Ilmu-Ilmu Sosial Ekonomi Pertanian. Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor

B, Siswanto, S. (2003). Manajemen Tenaga Kerja Indonesia, Edisi 2. Jakarta: PT. Bumi Aksara.

Badan Pusat Statistik. (2013). Sunggal Dalam Angka 2013. Medan. Sumatera Utara.

_________________. (2015). Sunggal Dalam Angka 2015. Medan. Sumatera Utara.

__________________. (2015). Perkembangan Harga Eceran Beberapa Bahan Pokok di Ibukota Provinsi Seluruh Indonesia Januari-Juni 2014. Jakarta: BPS

Fadly, M., Lubis, Z., & Musika, M. (2015). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KELANCARAN DISTRIBUSI PUPUK BERSUBSIDI PADA PETANI PADI SAWAH (Studi Kasus: Desa Purbaganda Kecamatan Pematang Bandar Kabupaten Simalungun). JURNAL AGRICA, 8(2).

Harahap, G. (2015). ANALISIS PENGELOLAAN AGRIBISNIS PETANI HORTIKULTURA STUDI KASUS : KABUPATEN ASAHAN. JURNAL AGRICA, 8(2). doi:https://doi.org/10.31289/agrica.v8i2.1075

Irianto, A. (2004). Statistik Konsep Dasar & Apikasinya. Jakarta: Kencana.

Lukman. (2007). Pengantar Teori Mikro Ekonomi. Jakarta: UIN Jakarta Press.

Manurung, M. & Rahardja, P. (2006). Teori Makro Ekonomi Edisi Ketiga. Jakarta: Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia.

Mujiyanto. (2011). Analisis Permintaan Daging Sapi Di Kota Manokwari. Skripsi. Universitas Cenderawasih. Manokwari.

Nasution, A., & Lubis, Y. (2015). ANALISIS KOMPARATIF PEMBERIAN KREDIT PKBL (PROGRAM KEMITRAAN DAN BINA LINGKUNGAN) TERHADAP PRODUKSI PEMBUDIDAYA KERAMBA IKAN NILA (Oreochromes sp) DI DESA SUNGAI ULAR KECAMATAN SECANGGANG KABUPATEN LANGKAT. JURNAL AGRICA, 8(2). doi:https://doi.org/10.31289/agrica.v8i2.1074

Nazir, M. (2005). Metode Penelitian. Bogor: Ghalia Indonesia.

Pappas, J.L. & M. Hirschey. (1995). Ekonomi Manajerial Terjemahan Edisi Keenam, Jilid I. Jakarta: Binarupa Aksara.

Sirait, P., Lubis, Z., & Sinaga, M. (2014). ANALISIS SISTEM INTEGRASI SAPI DAN KELAPA SAWIT DALAM MENINGKATKAN PENDAPATAN PETANI DI KABUPATEN LABUHANBATU. JURNAL AGRICA, 8(1), 1-16. doi:https://doi.org/10.31289/agrica.v8i1.1062

Winardi, 1988. Ilmu Mikro. Bandung: Tarsito.

Worabai, A.J. (1997). Tingkat Kesukaan Masyarakat Mengkonsumsi Daging Sapi dan Hasil Ikutan di Kota Manokwari. Skripsi. Universitas Cenderawasih. Manokwari.

Yeni, N. E. S. (2010). Analisis Permintaan Daging Sapi Oleh Konsumen Rumah Tangga di Kota Bandar Lampung. Skripsi. Universitas Lampung. Bandar Lampung.

Yunus, A. (2012). Sukses Usaha Pembibitan Sapi & Kambing. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.




DOI: https://doi.org/10.31289/jiperta.v1i1.68

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Fakultas Pertanian
Universitas Medan Area
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License