Dampak Pemanfaatan Lahan Pekarangan Pada Kegiatan Kawasan Rumah Pangan Lestari (Krpl) Terhadap Peningkatan Pendapatan Rumah Tangga Di Kabupaten Asahan

Indra Satria, Rahmanta Ginting, Ihsan Effendi

Abstract


The Impact of Yard Land Utilization on Sustainable Food House Area Activities (KRPL) on Increasing Household Income in Asahan Regency”. The purpose of this study was to analyze the household income of the social assistance beneficiary group before and after optimizing the use of yard land through the Sustainable Food House Area (KRPL) and to analyze the impact of home garden use on the Sustainable Food House Area (KRPL) activities on increasing household income of the beneficiary group in Tinggi Raja Village, Tinggi Raja District, Asahan Regency. This research uses a survey method. The method of determining the sample is determined randomly (random sampling) which makes the yard as a side income by the object of research. To test the difference in household income of the social assistance recipient group before and after the optimization of the use of yard land through the Sustainable Food House Area (KRPL), the t-test was used. Respondent's household income in Tinggi Raja Village, Tinggi Raja District, Asahan Regency before participating in KRPL was an average of Rp.1,500,000,-/month and after participating in KRPL an average of Rp.2,240,000,-/Month. KRPL activities have a positive impact on increasing the household income of respondents. The results of the t test obtained a t-count value of 9.448 with a sig (2-tailed) of 0.000 at a 95% confidence level (sig (2-tailed) = 0.000 <0.05) concluded that there is a significant difference between the household income of respondents before and after participating in KRPL activities in Tinggi Raja Village, Tinggi Raja District, Asahan Regency.

Keywords


Impact, KRPL, Income, Household

Full Text:

PDF

References


ADB. 2009. Global Food Price Inflation and Developing Asia Asian Development Bank

Badan Litbang Pertanian, 2013. Panduan Pengembangan Program Kawasan Rumah Pangan Lestari – KRPL. Kementerian Pertanian. Jakarta.

Badan Perencana Pembangunan Nasional. 2013. Buku Evaluasi Paruh Waktu- RPJMN BAPPENAS 2010-2014. Menteri Perencana Pembangunan Nasional. Jakarta.

Badan Pusat Statistik. 2011 a. Penduduk Indonesia menurut Propinsi Tahun 1971, 1980, 1990, 1995, 2000, dan 2010. http://bps.go.id. diakses pada tanggal 6 Desember 2012.

Departemen Pertanian Republik Indonesia. 2002. Pedoman Umum Penyusunan Program Pengembangan Konsunsi Pangan. Badan Ketahanan Pangan- Departemen Pertanian. Jakarta.

Depdagri. 2003. Pemberdayaan Masyarakat, Manual Teknis Pemberdayaan Masyarakat, Seri Pemberdayaan Masyarakat, Kerjasama Bappenas, Departemen Kimpraswil dan JBIC.

FAO. 1996. Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action. World Food Summit 13-17 November 1996. Rome.

Kepmentan. 2018. Petunjuk Teknis Optimalisasi Pemanfaatan Lahan Pekarangan melalui Kawasan Rumah Pangan Lestari Tahun 2018. Kementrian Pertanian RI Badan Ketahanan Pangan Pusat Penganekaragaman Konsumsi dan Keamanan Pangan.

Kementerian Pertanian. 2011. Pedoman Umum Model Kegiatan Rumah Pangan Lestari (KRPL). Kementrian Pertanian RI Badan Ketahanan Pangan Pusat Penganekaragaman Konsumsi dan Keamanan Pangan.

Nugroho, Iwan dan Dahuri, Rokhmini. 2004. Pembangunan Wilayah:Perspektif Ekonomi, Sosial, dan Lingkungan. Pustaka LP3ES Indonesia, Jakarta.

Permentan. 2013. Program Peningkatan Diversifikasi dan Ketahanan Pangan Masyarakat Badan Ketahanan Pangan Tahun Anggaran 2013.

Purwanto, Hari. 2000. Kebudayaan dan Lingkungan Dalam Perspektif Antropologi, Pustaka Pelajar. Yogyakarta.

Putri, E. I. K. 2009. Ancaman dan Solusi atasi Krisis Pangan, Energi, dan Air serta Peran Keilmuan Ekonomi Sumberdaya dan Lingkungan dalam Mengatasi Krisis Tersebut. Orange Book. Pembangunan Ekonomi Berkelanjutan dalam Menghadapi Krisis Ekonomi Global. Fakultas Ekonomi dan Manajemen, Instanian Bogor. IPB Press.

Pramana, H. W., 2012. Aplikasi Inventory Berbasis Access 2003. PT. Elex Media Komputindo. Jakarta.

Rosyiati, R., Liek, I., Rinna, S., dan Dhany, H. 2013. Manfaat Pekarangan Sebagai Sumber Pangan dan Gizi. Pusat Keanekaragaman Konsumsi dan Keamanan Pangan Badan Ketahanan Pangan Kementerian Pertanian RI. Jakarta.

Said, A. 2007. Menanam Mentimun Secara Hidroponik. Azka Mulia Media. Jakarta.

Saliem, H.P., E.M. Lokollo, M. Ariani, T.B. Purwantini, dan Y. Marisa. 2011. Analisis Ketahanan Pangan Tingkat Rumah Tangga dan Regional. Laporan Penelitian Puslitbang Sosek Pertanian, Badan Litbang Pertanian. Departemen Pertanian.

Saragih, B. 2001. Agribisnis Paradigma Baru Pembangunan Ekonomi Berbasis Pertanian Kumpulan Pemikiran. Diedit oleh: R. Pambudy, T. Sipayung, Jef R.Saragih, Burhanudin dan Frans B.M. Dabuuke. Yayasan Mulia Persada Indonesia dan PT Suveyor Indonesia bekerja sama dengan Pusat Studi Pembangunan IPB dan USESE Foundation.

Sukandar, D. (2001). Kajian Indikator Kesehatan Pangan Tingkat Rumah Tangga di Propinsi Jawa Tengah. Bogor: Pusat Studi Kebijakan Pangan dan Gizi (PSKG) Lembaga Penelitian, Institut Pertanian Bogor ;l-8; 30-31.




DOI: https://doi.org/10.31289/agrisains.v5i1.1024

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Program Pascasarjana Magister Agribisnis
Universitas Medan Area
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License